Winnaar Bart Vendrig met de armen in de lucht over de finish.

Hij koerst niet vaak in Zeeland, maar als hij er een keer is, doet hij het ook goed. Bart Vendrig uit Maurik won op 1 Augustus de wielerronde van Burgh Haamstede en schreef Vrijdag 21 Augustus 2009 ook de Ronde van Zierikzee op zijn naam. Hij versloeg na een spannende koers in de eindsprint zijn medevluchters Rob Disseldorp uit Rijpwetering en Ronald Roos uit het Belgische Hoogstraaten. Met Vendrig kreeg de 26e Editie van de Ronde van Zierikzee een sterke winnaar. Dat was niet verwonderlijk, want de koers is er altijd bikkelhard.

Dankzij de rijk gevulde premiepot komen steevast sterke renners naar de Schouwse stad en zij laten er nooit gras over groeien. Al in de eerste van de 75 Kilometers viel het veld in drie stukken uiteen.

Snel na deze eerste schermutselingen gingen Neerlands criteriumkoning Rob Disseldorp (dit jaar al zestien zeges), de winnaar van vorig jaar Martijn Simmons uit Rooseldaal en Jacob Wijnstra uit Kapelle op avontuur. Zij werden achterhaald door Gerwin de Regt uit Nispen en Ronald Roos en even later ook door de Nieuw-Zeelander Jack Bauer en Bart Vendrig. Het was een van de eerste ontsnappingen, maar ook meteen de beslissende. Ondanks het beulwerk van onder meer Nick Nieuwdorp (Yerseke), Johnny van der Klooster (Lewedorp), Pieter Israel (Kruiningen), Ferdinand Boogaard (Vlissingen) en Alex Gresnigt (Kapelle) liep de voorsprong van de leiders alleen maar op en uiteindelijk moest het peloton voortijdig afsprinten omdat het bijna werd gedubbeld.

Tien Kilometer voor de finish viel de kopgroep in twee stukken uiteen. Venrig en Roos konden een demarrage van Disseldorp beantwoorden, maar de overige vier moesten het antwoord schuldig blijven. Ook de 24-jarige Jack Bauer uit Nieuw-Zeeland, die volgende week een profcontract tekent bij Colombia, de ploeg van sprinter Marc Cavendish. In de laatste ronde kwamen de vier achterblijvers nog tot vijf seconden van de drie lijders, maar door het beulswerk van Vendrig konden ze net niet aansluiten. Jacob Wijnstra, de enige Zeeuw in het gezelschap van de vluchters, hing toen al enige tijd aan het elastiek. Hij won vroeg in het seizoen in 's-Heer Arendskerke maar viel daarna ver terug. "ik ben ben blij dat ik erbij zat" keek de jonge Bevelander terug. "Dit was eindelijk weer een goede koers van mij" Wijnstra werd zevende. Ronald Roos, 43 jaren oud en vader van zes kinderen, had in de slotfase de beste papieren, maar hij liet in de laatste bocht een gaatje aan de binnenkant. Disseldorp dook erin, Vendrig ging mee en Roos moest in de remmen. In de laatste meters kon Vendrig op zijn zwaarste verzet Disseldorp nog verschalken. De gebruikelijke bloemen en zoenen van de rondemiss, een enorme beker, een gigantisch glas bier en een flinke hoeveelheid premies waren het deel van de winnaar.

Vendrig wist tot voor kort niet van het bestaan van de Ronde van Zierikzee. Na zijn zege in Burgh-Haamstede werd de student accountancy uitgenodigd om ook aan het andere criterium op Schouwse bodem mee te doen. "Zeeland is voor mij eigenlijk net iets te ver weg, maar ik was vandaag vrij, dus ben ik toch gegaan. Toen ik voor de start het parcours bekeek, zag ik het wel zitten" keek de winnaar terug. "Het is behoorlijk selectief. Een goede renner kan hier het verschil maken".

Bron: PCZ - Zaterdag 22 augustus - geschreven door Koen de Vries.