Afdrukken

Winnaar Rob Disseldorp kon gisteravond in Zierikzee flink wat premies ophalen. In de sprint klopte hij de Belg Bart Aernouts en de 41-jarige Lex Nederlof.

Voormalig winnaar Bink was verhinderd omdat hij met zijn vriendin, de bekende wielrenster Sissy van Alebeek, was afgereisd naar Mallorca voor een traininskamp. De 22-jarige Disseldorp nam de honneurs voor zijn ploeg Ton van Bemmelen Sport prima waar.
Hij was met uitzondering van de eerste ronde niet uit de eerste linies weg te slaan en ging in de eindsprint van een groep van vijf met een wiel voorsprong op professioneel veldrijder Bart Aernouts als winnaar over de streep. Het was al de tiende overwinning van Disseldorp dit seizoen. De zege legde hem geen windeieren. De Ronde van Zierikzee staat bekend om zijn rijkgevulde premiepot. Dit jaar was er volgens Wim Evertse, voorzitter van het organisatiecomité, tussen de vijf- en zesduizend euro te verdienen.

Voor Disseldorp, ooit een talentvol voetballer maar na een ernstige blessure vier jaar geleden overgestapt naar het wielrennen, een aardige aanvulling van zijn salaris. Hij werkt halve dagen in de tuinbouw en besteedt de rest van zijn tijd aan wielrennen.
Het regende in het zonovergoten Zierikzee premies in allerlei vormen. Er waren twee leidersprijzen, gewone premies, superpremies, premies voor de eerste dertig finishers en een premie voor een drieronden-klassement. Bovendien kreeg elke deelnemer twintig euro onkostenvergoeding. In de wielrennerij redelijk bijzonder.

Disseldorp at uit alle ruiven mee. Hij zat na zes ronden mee in de goede vlucht. De man uit het dorp van Joop Zoetemelk ontvluchtte samen met Bart Aernouts het Belgische Essen en Gerwin de Regt uit Nispen het peloton en zag later alleen nog Werner van Zimmeren uit Kruisland (de winnaar van vorig jaar) en de 41-jarige Lex Nederlof uit Oostvoorne aansluiten. In het peloton deden tal van Zeeuwen ondertussen hun best het gat te dichten.

Dirk van Dam, Jacco en Nico Ringelberg, Pieter Israel, Ruud Rentmeester, Rein Jan Elenbaas en aanvankelijk ook Piet Fase, Christiaan Kik en Wilco Jonker gaven flink wat gas, maar kwamen niet dichterbij.
In de slotfase demarreerde Disseldorp verschillende keren, maar hij kwam pas in een zetel toen Van Zimmeren er in de laatste ronde vandoor ging. Aernouts reed het gat dicht en Disseldorp was gelanceerd voor de eindsprint. Na Aernouts kwam Nederlof als derde over de streep, voor Van Zimmeren en De Regt.

Rein Jan Elenbaas werd verrassend de beste Zeeuw met de twaalfde plaats. Hij kwam al in de vierde ronde ten val, waardoor een remkabel brak en er een slagje in zijn achterwiel kwam. Desondanks kon hij aardig bijblijven.
In de laatste bocht had hij een kamikaze-actie nodig om plaatsgenoot Ruud Rentmeester te passeren, maar dat leverde hem wel een fraaie beker en nog een extra premie op.


Bron: PCZ           Foto: Dirk-Jan Gjeltema