Wielerronde Zierikzee

 De Stichting Wielersport Zierikzee stopt met de organisatie van de Wielerronde Zierikzee

De "Wielerronde Zierikzee" is verleden tijd.

De St. Wielersport Zierikzee heeft de moeilijke beslissing genomen om per direct te stoppen met de organisatie van de Wielerronde Zierikzee.
Diverse omstandigheden, zoals het niet meer passen in het programma van de Havendagen, de steeds moeilijker wordende omstandigheden (smallere straten, verkeersmeubilair, etc.) om een veilige koers te organiseren door de binnenstad van Zierikzee, de terugloop van het aantal licentiehouders (wedstrijdrenners), heeft ons doen besluiten te stoppen met de organisatie.

 

We hebben het altijd met heel veel plezier gedaan, en hebben ook altijd veel waardering ontvangen van zowel renners als publiek. Het doet ons dan ook pijn om toch dit besluit te moeten nemen.
Via deze weg willen we graag onze sponsors bedanken voor de jarenlange steun en vertrouwen. En uiteraard ook de vele vrijwilligers die ons jaarlijks hebben geholpen om de wielerronde tot een succes te maken.

Maar de Stichting Wielersport verdwijnt niet uit beeld, en blijft zich inzetten voor de wielersport.
In 2022 is al een eerste aanzet gemaakt met de organisatie van de Giro di Schouwen-Duiveland. Een toertocht voor fietsliefhebbers over de mooie wegen op, en rondom Schouwen-Duiveland. Onze intentie is om deze toertocht de komend jaren uit te breiden tot een prachtig fietsevenement, met start en finish in Zierikzee. Met dit evenement willen wij de wielersport, en fietsen in het algemeen, promoten en toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk liefhebbers.

 

"Giro di Schouwen-Duiveland"

De St. Wielersport Zierikzee is sinds 2022 ook organisator van de toertocht 'Giro di Schouwen-Duiveland'.
De toertocht zal jaarlijks eind mei worden verreden.
Meer informatie via girodischouwen-duiveland.nl

 

Wielerronde Zierikzee lijkt juist ingrediënten te hebben gevonden 

Bart Verkaart en Marcel  Verton konden zich geen beter  afscheid wensen van de wielerronde van Zierikzee. Samen met de  andere bestuursleden van Stichting  Wielersport Zierikzee, de organisator van de wielerronde van Zierikzee, keken ze naar een amateurcriterium dat  vlekkeloos verliep en tot het einde toe boeide. Ze glommen van trots. Dankzij het 'nieuwe' rondje en een deelnemersveld om je vingers bij af te likken.

Zierikzee: artikel Wereldregio 30 augustus 2019 (Peter Godrie)

Het is nog maar twee jaar geleden dat bovengenoemde organisatie zich afvroeg om door te gaan met de 'kermiskoers' door monumentenstad Zierikzee. Slechts 37 renners vonden de weg naar de Schouwse stad. Vanwege het 35-jarig jubileum besloot de organisatie sowieso af te wijken van het gebruikelijke criterium voor elite- en belofte coureurs. Het werd een geslaagde derny-koers met prof Antwan Tolhoek, neef van stichtingsvoorzitter Raymond Tolhoek, als gedroomde winnaar. Echter, de ‘nachtmerrie’ van 2017 was er nog steeds. Hoe van de ronde van Zierikzee weer een publiekstrekker te  maken? Voor de goede orde: voor de  renners, want de mensen weten de  weg naar het centrum en de haven toch  wel te vinden voor een wielerwedstrijd.
Het geven van startpremies  bij een vervroegde inschrijving, het  nieuwe rondje, het steeds maar groter en sterker wordende deelnemersveld  en wat lobbywerk hier en daar hebben de 36e editie enorm geholpen. Als dit de ingrediënten zijn voor het succesvol houden van een wielerronde door Zierikzee, moet Stichting Wielersport Zierikzee er vooral mee doorgaan. Nu leidde het tot bijna negentig voorinschrijvingen waarna er na de gebruikelijke 'afvalpercentage' liefst 75 overbleven. Met andere woorden:  - tweemaal zoveel als twee jaar geleden. Dan moeten het wel goede ingrediënten zijn. Met perfect wielerweer  als bonus. De organisatie hoopte dat  vanwege het aangepaste parcours  - niet meer door Wevershoek maar door de Poststraat en de Weststraat linksaf over de Laan van St Hilaire en dan over de Nieuw Haven - de wedstrijd lang(er) spannend zou blijven  Dat was niet alleen hoop maar bleek  ook een juiste inschatting. Bovendien konden nu ook de bewoners van de  Weststraat in hun voortuin, onder het  genot van een hapje en een drankje, 35 keer genieten van voorbij razende  renners. Bewoners op andere delen van het parcours wisten al 35 jaar -  met deze erbij 36 - hoe dat is. En kon  ook de karakteristieke Dikke Toren in  de combinatie met het peloton worden vastgelegd.

Alle toeschouwers konden genieten van een koers die tot de laatste centimeters spannend was. Met  een gemiddelde van 44 à 45 kilometer per uur en de lange stukken was  het veel moeilijker wegkomen dan toen  de Wevershoek nog in de omloop  zat. Verschillende renners waagden  diverse malen wel een poging, maar  meer dan vijf seconden was het gaatje  nimmer. Het moordende tempo en -de  aan elkaar gewaagde deelnemers  hielden de wedstrijd lang 'gesloten'  maar desalniettemin spannend. Pas  acht ronden voor het einde ontstond  er een sterke kopgroep van tien man.
Drie ronden voor het einde sprong Tom Vermeer, een sterke Belg die in  2019 al viermaal zegevierde, weg uit dat tiental. Het gaatje, dat hij sloeg, was niet groot maar groot genoeg om  tweeëneenhalve ronde lang uit de greep van het achtervolgende negental te blijven. Een kleine vijf seconden eerder dan Lars Oreel en Antonie van Noppen soleerde Vermeer op glorieuze wijze naar de eindzege.

Zulke criteriums wil (Stichting Wielersport)  Zierikzee de komende jaren vaker.