Antwan Tolhoek

Bij de Wielerronde van Zierikzee staan dit jaar vrijwel alle Zeeuwse semiprofessionele wielrenners aan de start. Vanwege het 35-jarig bestaan wordt op vrijdag 24 augustus éénmalig een dernykoers verreden. De wedstrijd is een eerbetoon aan de Zeeuwse wielersport. Naast bekende Zeeuwse renners nemen nationale toppers deel aan de wedstrijden in de historische binnenstad van Zierikzee.

De wedstrijden achter de derny bestaan uit een rit in lijn, een puntenkoers, afvalkoers en een finalewedstrijd. In 1996 werd het traditionele amateurcriterium ook in de vorm van een dernykoers gehouden. Dat deze dernywedstrijd om de Grote Prijs Emergo nu opnieuw georganiseerd wordt, is niet toevallig. Voorzitter van het organiserende comité is Raymond Tolhoek, een bekende naam in de wielersport. “De Zeeuwse wielersport zit in de lift met veel goede renners. Wij willen het publiek kennis laten maken met deze topsporters tijdens een koers op een prachtige plek, namelijk in de historische binnenstad van Zierikzee.”

Zeeuwse en nationale toppers

Het idee om tijdens de 35e editie uit te pakken met iets speciaals is gaandeweg gegroeid. “We wilden iets speciaals doen voor deze editie om het Zeeuwse wielrennen onder de aandacht te brengen. Veel wielerrondes verdwijnen en het is jammer dat mensen deze sporters daardoor minder vaak zien. En juist in de wielersport zijn renners goed benaderbaar.” Het comité maakte gebruik van Tolhoek zijn contacten om Zeeuwse en nationaal bekende wielrenners uit te nodigen. Een lastige klus, omdat de programma’s van de renners vaak goed gevuld zijn. Toch lukte het om een mooi deelnemersveld bij elkaar te krijgen.

In totaal staan 16 renners aan de start, waarbij neef Antwan Tolhoek de belangrijkste naam is. Hij nam dit jaar deel aan de Tour de France. Andere renners uit Zeeland zijn Timo de Jong, Wesley Mol, Lars Oreel, Jimmy de Bruin, Eloy Raas, oud-prof Hans Dekkers en Ezra Tolhoek, zoon van de voorzitter. Maikel Zijlaard komt samen met Vincent Hoppezak uit Rijnmond. Uit het zuidwesten van Brabant komen Koen en Pim van de Klundert, Wout van Elzakker en Maarten Van Trijp. Ook oudgediende Lex Nederlof uit Oostvoorne en de nationaal kampioen stayeren Reinier Honig staan aan het vertrek.

“De combinatie van deze renners, een dernykoers die altijd aanspreekt, de historische binnenstad en de combinatie met de Havendagen gaat ervoor zorgen dat we het Zeeuwse wielrennen de aandacht geven die het verdient”, besluit Tolhoek. ’s Middags krijgt de Zeeuwse jeugd de kans om zich te onderscheiden tijdens een Dikke Banden Race. In 2019 staat het traditionele criterium voor amateurs weer op de rol.