Vanwege 35-jarig jubileum, 22 jaar na dato

De wielerronde van Zierikzee slaat in 2018 vanwege het 35-jarig bestaan eenmalig een andere weg in. Op vrijdag 24 augustus wordt er een dernykoers gehouden. Op 23 augustus 1996 werd het ‘stadse’ amateurcriterium voor de laatste keer in de vorm van een dernykoers gehouden. Dit maakte deel uit van een zogenaamd omnium.

,,Het is ook een soort van eerbetoon aan oud-voorzitter Wim Evertse”, legt Leen de Jonge, één van de bestuursleden, uit. ,,Een dernykoers vond hij altijd geweldig.” Tweeëntwintig jaar geleden was de dernykoers onderdeel van een drieluik, het omnium. De andere twee aspecten van die wedstrijd, die werd gehouden rondom het Havenplein en Havenpark, waren een afval- en een puntenkoers. Overall-winnaar werd Nico van de Klundert uit Woensdrecht.

Het idee om tijdens de 35e editie uit te pakken met iets speciaals, is gaandeweg gegroeid. Het is ook te danken aan de (familie)contacten van Raymond Tolhoek, de huidige voorzitter. Zijn broer Patrick is voormalige MTB-renner en olympiaganger, zijn neef Antwan is profrenner en zijn zoon Ezra is amateurwielrenner. Zodoende komt de wielervoorzitter op veel plaatsen waar gekoerst word. Op één van die gelegenheden ontmoette Tolhoek dernyrijder Joop Zijlaard, tevens de schoonvader van Leontien van Moorsel, en werd er gesproken over een dernykoers. Het idee is een tijdje in de ‘week’ gelegd en nu heeft Stichting Wielersport Zierikzee besloten er mee naar buiten te komen.

Voor de dernykoers - wielrennen achter lichte motorfietsen - wordt het parcours enigszins verlegd. Waar de renners bij het amateurcriterium bij de Poststraat de Wevershoek induiken, gaan de derny’s rechtdoor tot de Laan van St. Hilaire om vervolgens linksaf te slaan richting de Hoofdpoortstraat en vanaf daar de ‘normale’ route van de Nieuwe en Oude Haven te vervolgen. In 2019 staat er weer een ‘gewone’ wielerwedstrijd zoals de afgelopen decennia op de rol.